4 Ιαν 2016

Κρίσεις πανικού: τί είναι και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

     Κρίση πανικού είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο εμφανίζει συμπτώματα έντονου άγχους, ανησυχίας και φόβου. Τα συμπτώματα είναι έντονα και κυρίως τα σωματικά πολύ δυσάρεστα για το άτομο, καθώς φτάνει σε σημείο να φοβάται για τη ζωή του. Μερικά συμπτώματα είναι: ταχυπαλμία, ναυτία, εμετός, ζάλη, τρόμος, έντονος φόβος ότι το άτομο παθαίνει ανακοπή καρδιάς ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κρίση πανικού είναι το αποτέλεσμα μια σειράς σκέψεων που κάνει το άτομο ασυνείδητα και σε κλάσματα δευτερολέπτου, έτσι όταν το ρωτάμε τί συνέβη δεν μπορεί παρά να πει ένα μεγάλο : ΤΙΠΟΤΑ..
  
     Τη σημερινή εποχή οι κρίσεις πανικού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 20 ετών. Η διαταραχή εμφανίζεται δύο φορές πιο συχνά στις γυναίκες. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαταραχής αυτής είναι οτι ακολουθεί ένα διάστημα ενός τουλάχιστον μήνα όπου το άτομο θα φοβάται ότι θα ξαναπάθει κρίση πανικού. Αυτό το διάστημα χαρακτηρίζεται από "άγχος προσμονής" και είναι αρκετά κουραστικό και δύσκολο ψυχικά για το άτομο. 

     Πρέπει εδώ να πούμε, ότι οι κρίσεις πανικού μπορεί να συνοδεύουν μια άλλη φοβία του ατόμου και να εκδηλώνονται όταν το άτομο βιώνει το φοβικό ερέθισμα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με αγοραφοβία μπορεί να πάθει κρίση πανικού όταν βρεθεί σε ένα χώρο με πολλά άτομα, πχ. ένα εμπορικό κατάστημα. Υπάρχει, επίσης, και η γενικευμένη διαταραχή πανικού, όπου το άτομο βιώνει κρίσεις πανικού χωρίς προφανή, φαινομενικά, λόγο. 

     Το άτομο μπορεί να αναζητήσει βοήθεια στον Ψυχολόγο και στον Ψυχίατρο. Η φαρμακευτική αγωγή είναι παρηγορητική για τα άτομα αυτά καθώς μειώνεται το άγχος προσμονής, και είναι πολύ αποτελεσματική. Ο Ψυχολόγος θα μπορέσει, από την άλλη, να βοήθησει το άτομο να δεί και να καταλάβει τί συμβαίνει και για ποιούς λόγους και σε ποια ερεθίσματα το σώμα του αντιδρά έτσι.
 
     Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης πανικού είναι: 

1. Μείνετε εκεί που είστε: το άτομο είναι οφέλιμο να παραμείνει σταθερό σε μια θέση και να περιμένει υπομονετικά να περάσει η κρίση πανικού. 

2. Επίγνωση: εάν το άτομο κατανοήσει 100% οτι πρόκειται για κρίσεις πανικού και όχι για κάποια ανακοπή καρδιάς ή άλλο προβλημα υγείας, τότε θα μπορέσει να υπομείνει την κρίση πανικού με μικρότερο ψυχικό κόστος, υπενθυμίζοντας στον εαυτό του ότι είναι περαστικό και δεν θα πεθάνει. 

3. Αμφισβήτηση: το να συγκεντρωθεί στα μικρά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του είναι πολύ βοηθητικό για το άτομο. Οι τρομακτικές σκέψεις κατακλύζουν το νού και γι αυτο είναι πολύ βοηθητικό το άτομο να τις αμφισβητεί και να προσπαθεί να τις υποβιβάσει. 

4. Χαλάρωση: πέραν της θεραπείας με κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό το άτομο να εντάξει στη ζωή του την ηρεμία. Έτσι, εναλλακτικές μέθοδοι όπως αρωματοθεραπεία, γιόγκα και πολλά άλλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στρές του ατόμου. 

     Εν κατακλείδι, πρέπει να πούμε ότι οι κρίσεις πανικού είναι ένα συχνό και εύκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ντροπής για το άτομο που υποφέρει. Ο ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε σε μικρό χρονικό διάστημα μειώνοντας έτσι τον χρόνο αλλά και το κόστος της θεραπείας. Ρωτήστε έναν ειδικό εάν και εσείς υποφέρετε από κρίσεις πανικού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...