19 Απρ 2021

Teacher's Blog...για πες μας: Πώς να κάνω το παιδί μου να μην δαγκώνει; αουτς!


     Το δάγκωμα για τα νήπια είναι συνήθως ένας τρόπος έκφρασης συναισθήματος ή ενόχλησης που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Το παιδί μπορεί να δαγκώσει όταν βιώσει μια στρεσογόνα για εκείνο κατάσταση, όταν δεν μπορεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του.

     Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει θα αρχίσει να μαθαίνει πώς μπορεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις που το επιβαρύνουν συναισθηματικά. \

   Πριν όμως από αυτή τη φάση κάποια παιδιά περνούν την φάση του δαγκώματος...

     Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποιες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήστε για να ελαττώσετε και σιγά σιγά να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια. 

·        Αποφύγετε τις καταστάσεις που ενεργοποιούν αυτή την κατάσταση.

Παρατηρήστε το παιδί σας, εντοπίστε και σημειώστε κάθε πότε αρχίζει να δαγκώνει. Τι το ενοχλεί, τι του ενεργοποιεί αυτή την συμπεριφορά, τι το έκανε να νιώσει άγχος, φόβο, ταραχή με αποτέλεσμα να δαγκώσει κάποιον. 

·        Βοηθήστε το να χρησιμοποιεί τα λόγια του.

Βοηθήστε το παιδί σας να εκφράσει με λόγια τα συναισθήματα του είτε είναι αρνητικά είτε είναι θετικά. Είναι πολύ καλός τρόπος για να σταματήσει να δαγκώνει τους άλλους. Εάν καταφέρετε με το παιδί σας να συσχετίσετε ένα έντονο συναίσθημα με τη σωστή λέξη τότε είναι πιθανό να αρχίσει να δαγκώνει όλο και λιγότερο καθώς θα μπορεί να επικοινωνήσει τις ανάγκες του.

·        Μην γίνεστε σκληροί.

Είναι βέβαιο πως η συμπεριφορά αυτή είναι άκρως ενοχλητική αλλά είναι σημαντικό καθώς προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να σταματήσει να δαγκώνει να μην είστε σκληροί και αυστηροί μαζί του. Μην το τιμωρήσετε επειδή δεν τα κατάφερε αμέσως. Με αυτή την τακτική θα νιώσει άσχημα και πιθανότατα να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. 


   Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα, ο τρόπος που τους μιλάμε μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά τους κατά τρόπο που εμείς οι ενήλικες δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε. Έχετε πίστη και υπομονή και θα τα καταφέρετε!

 

Επιμέλεια: 

Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:Teacher's Blog

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...