13 Δεκ 2020

ΗΧΟΛΑΛΙΑ...Η εκπαιδευτικός μας Σπυριδούλα Λάλου μας ενημερώνει.

      Η ηχολαλία είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Η ηχολαλία είναι η αυθόρμητη επανάληψη της ομιλίας των άλλων, λέξεων, φράσεων και προτάσεων. Η επανάληψη μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ακρόαση των λέξεων ή των ήχων, ή μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, συνιστώντας με αυτόν τον τρόπο ένα είδος καθυστερημένης ηχολαλίας.

       Η ηχολαλία χωρίζεται σε άμεση και καθυστερημένη. Η πρώτη συμβαίνει άμεσα, τη στιγμή που το παιδί ακούει κάποια λόγια τα επαναλαμβάνει. Μπορεί να το ρωτήσετε για παράδειγμα «Πάμε βόλτα;» και να σας απαντήσει «Πάμε βόλτα;», με τον ίδιο τόνο και χρώμα φωνής, εννοώντας όμως «Ναι πάμε βόλτα».

      Η δεύτερη παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα από την άμεση. Μπορεί να συμβεί ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα αφού έχει ακουστεί η φράση. Αυτά που επαναλαμβάνου τα παιδιά συνήθως τα επηρεάζουν πολύ συναισθηματικά. Σκοπός της ηχολαλίας είναι να μετατραπεί σε επικοινωνιακή ομιλία.

     Η εμφάνιση της ηχολαλίας στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα αυτισμού, είναι ένα καλό σημάδι. Φανερώνει πως επεξεργάζονται τα γλωσσικά ερεθίσματα, παρόλο που αυτό συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα επεξεργάζονται συνήθως τα παιδιά της ηλικίας του. 

   Μη ξεχνάτε πως τα θετικά σημεία της ηχολαλίας, ισχυρή μνήμη και μάθηση μέσω της μίμησης, μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται με σκοπό την ενίσχυση της ομιλίας των παιδιών με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας.

 


Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like : Teacher's Blog

Πηγές:

https://www.ikidcenters.com

https://www.ekpaideytikos.gr

http://www.dromostoulogou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...