20 Οκτ 2016

6 σημάδια κατάθλιψης...μάθετε να τα αναγνωρίζετε σήμερα!

     Η κατάθλιψη είναι μια λέξη που, δυστυχώς, έχει υποστεί πολύ κακή χρήση σήμερα και πολλές φορές μιλάμε για κατάθλιψη, χωρίς να υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να μάθουμε να μην κάνουμε κατάχρηση του όρου και να αναγνωρίζουμε τα 6 βασικά σημάδια της κατάθλιψης που (καλό είναι) θα μας οδηγήσουν σε κάποιον ειδικό για να μας δώσει την σωστότερη για εμάς φροντίδα και βοήθεια. Σε γενικές γραμμές δεν μου αρέσει εδώ να μιλάω "επιστημονικά" και απλά να σας παραθέσω τα διαγνωστικά κριτήρια για τη διάγνωση της κατάθλιψης, αλλά επειδή θεωρώ πως ο όρος έχει υποστεί μεγάλη κατάχρηση και επειδή όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα από τη σωστή ενημέρωση, το σημερινό άρθρο θα είναι λίγο επιστημονικό εάν μου επιτρέπετε!Πάμε λοιπόν... 

Αποτέλεσμα εικόνας για depression

    Τα συμπτώματα της Κατάθλιψης πρέπει να υπάρχουν και να επιμένουν για περισσότερο από 6 μήνες. Ας δούμε μερικά σημάδια της:

#1.Συναισθήματα απελπισίας και έντονης απαισιοδοξίας: το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη σκέφτεται συχνά πότε θα περάσει αυτό το απαίσιο συναίσθημα, νιώθει να πνίγεται στη θλίψη και φοβάται ότι δεν θα ξαναβιώσει χαρά. Αυτή, λοιπόν, η συνεχής απελπισία και απαισιοδοξία είναι ένα σημάδι κατάθλιψης. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό τα συναισθήματα αυτά να διαρκούν για περισσότερο από 6 μήνες, αφού σε ορισμένες περιπτώσης η απαισιοδοξία και η θλίψη είναι πολύ "φυσιολογικά", όπως για παράδειγμα στο πένθος.

#2. Εκνευρισμός: αυτό ίσως σχετίζεται και με άλλα σημάδια κατάθλιψης, π.χ. το άτομο δεν κοιμάται καλά ή δεν τρώει καλά, και νιώθει ότι οι άνθρωποι γύρω του τον κουράζουν, τα πάντα τον εκνευρίζουν.

#3. Ανηδονία: με απλά λόγια δεν υπάρχει πλέον χαρά και ικανοποίηση για πράγματα που παλιά το άτομο συνήθιζε να αγαπά, να του αρέσουν και να διασκεδάζει. Για παράδειγμα, εάν σε ένα άτομο άρεσε πολύ η ζωγραφική και τώρα πια δεν θέλει να ζωγραφίσει καθόλου.

#4. Υπερφαγία ή έλλειψη όρεξης: αυτό το σύμπτωμα θεωρείται σημάδι εάν έχει αποκλειστεί κάποια διατροφική διαταραχή. Εάν, το άτομο κατά τα άλλα είχε μια φυσιολογική υγιής όρεξη για φαγητό, και τώρα τσιμπολογάει όλη μέρα ή δεν θέλει να φάει καθόλου, μπορεί να οφείλεται σε κατάθλιψη και είναι ένα από τα σημάδια.

#5. Αυτοκτονικός ιδεασμός ή απόπειρα αυτοκτονίας: δεν χρειάζεται να εξηγήσω πολλά εδώ μιας και ο τίτλος τα λέει όλα. Εάν το άτομο σκέφτεται να αυτοκτονήσει ή κάνει απόπειρα να αυτοκτονήσει, τότε είναι σύπμτωμα κατάθλιψης. Το άτομο νιώθει μεγάλη θλίψη και απελπισία και σκέφτεται να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό που βιώνει. Σε αυτή την περίπτωση, εάν νιώθετε έτσι πρέπει να πάτε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ στο νοσοκομείο ή τηλεφωνήστε στο γιατρό σας ή τηλεωνήστε στο 100, κάντε οτιδήποτε για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που κάποιος μας πεί ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να υποτιμούμε τέτοια θέματα και να μένουμε αδρανείς.

#6. Σωματικά συμπτώματα: όταν νιώθουμε άσχημα και υποφέρουμε ψυχικά, το σώμα μας φωνάζει. Έτσι, ως σημάδι κατάθλιψης μπορεί να είναι οι πονοκέφαλοι και διάφοροι άλλοι πόνοι στο σώμα. Πώς ξέρουμε ότι οφείλονται στην κατάθλιψη και όχι σε κάποιο θέμα υγείας; έχουμε αναζητήσει θεραπεία και οι πόνοι επιμένουν. Πολύ σημαντικό να πούμε ότι η πρώτη σκέψη είναι εάν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας και αφού έχει αποκλειστεί κάτι τέτοιο, μιλάμε για κατάθλιψη. ΠΟΤΕ δεν μιλάμε για κατάθλιψη εάν δεν έχουμε μιλήσει στον γιατρό μας για τις σωματικές αυτές ενοχλήσεις. 

Αποτέλεσμα εικόνας για help

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ενημέρωση σώζει ζωές. Εάν νιώθετε ότι έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα (πάνω από 3 για περισσότερο από 6 μήνες) αναζητήστε βοήθεια γιατί υπάρχει!Σε όλες τις μορφές και για όλα τα βαλάντια!Μην μένετε κλεισμένοι στη θλίψη σας. Εάν πάλι έχετε ένα άτομο στο κοντινό σας περιβάλλον που θεωρείται ότι ίσως υποφέρει από κατάθλιψη, μιλήστε του και προσπαθείστε να το βοηθήσετε. Η κατάθλιψη είναι αρκετά σιωπηλή διαταραχή και πολλοί λίγοι άνθρωποι την αναγνωρίζουν και προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν...Ενημερωθείτε και όλα θα πάνε καλά...καλύτερα πάντως σίγουρα!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...