28 Σεπ 2015

Τοξικοί άνθρωποι..γιατί και τί...;

     Έχουμε όλοι νιώσει ότι βρισκόμενοι μαζί με κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους, φίλους, συναδέλφους, συγγενείς ακόμη και οικογένεια..δεν νιώθουμε...ο εαυτός μας. Έχουμε ένταση, εκνευρισμό, άσχημη ή πεσμένη διάθεση και ένα αίσθημα ασφυξίας. Είναι εκείνοι που εάν τους πούμε ότι κάτι καλό έχει συμβεί θα αντιδράσουν...κάπως παράξενα, άγαρμπα..είναι εκείνοι που εάν μας συμβεί κάτι κακό θα αντιδράσουν αμέσως τρέχοντας να μας προσφέρουν έναν ώμο να κλάψουμε. Νιώθουμε το βλέμμα τους πάνω μας σα στιλέτο και κάποιες φορές τους φοβόμαστε ή τους αποφεύγουμε..Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι;

     Είναι οι λεγόμενοι "τοξικοί" άνθρωποι. Ωστόσο, προσωπικά, δεν μου αρέσει να θεωρώ κανέναν άνθρωπο "τοξικό" ή "κακό". Κατά κύριο λόγο είναι ο συνδυασμός μας με αυτό τον άνθρωπο που γεννά μια...τοξικότητα. Ας πούμε ότι εμείς δεν ταιριάζουμε ή δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους.





Τί είναι αυτό που κάνει αυτούς τους ανθρώπους τοξικούς; Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άνθρωποι με κόμπλεξ (συμπλέγματα) και άσχημους τρόπους. Είναι οι άνθρωποι που νιώθουν να απειλούνται από την ευτυχία μας, που νιώθουν καλά όταν μας εξουσιάζουν, που θεωρούν ότι εκείνοι ξέρουν και πράττουν καλύτερα και μας υποτιμούν. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι ανταγωνιστές, ζηλεύουν, δεν νοιάζονται για εμάς και το καλό μας, μας εκμεταλλεύονται και πολλές φορές μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Πολλά άρθρα μιλούν για τα είδη των τοξικών ανθρώπων: ο αλαζόνας, ο ζηλιάρης, ο μάρτυρας, ο ελεγκτικός, ο επικριτικός, ο αρνητικός..Μπορώ να σκεφτώ πολλούς ανθρώπους αλλά το χρησιμότερο είναι να σκεφτούμε το γιατί; φτάνει άραγε μόνο μια κατηγοριοποίηση τέτοιου είδους για να νιώσω καλύτερα; ναι, ο άνθρωπος από τη φύση του όταν μπορεί να εξηγήσει μια συμπεριφορά (ή ένα φαινόμενο) νιώθει μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης αλλά έτσι είναι στ αλήθεια; γιατί κάθε φορά νιώθω να πνίγομαι ενώ ξέρω απέξω και ανακατωτά τις "κατηγορίες τοξικών ανθρώπων";; γιατί κάθε φορά φεύγω με θυμό ή μούδιασμα ή λύπη, ενώ ξέρω τί υπάρχει στη βάση της τοξικότητας; Τί κοινό έχουν όλοι αυτοί οι τοξικοί άνθρωποι της ζωής μου; Εμένα!

     Το κλειδί προς την ελευθερία και την καλύτερη ψυχική κατάσταση είναι να αλλάξω εγώ. Ο τοξικός άνθρωπος δεν αλλάζει, δεν μπορεί και δεν θέλει. Είναι δικός του αγώνας εάν θέλει να αλλάξει και να συνειδητοποιήσει ότι τρέφεται από τους γύρω του με τον χειρότερο τρόπο-ειδικά εάν είναι ο γονιός ή ο σύντροφός-. Το δικό μου έργο είναι να αλλάξω ΕΓΏ. Γιατί μένω; γιατί ανέχομαι; γιατί δεν αντιδρώ; Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσω για να βιώσω αλλαγή στους ανθρώπους γύρω μου. Έλκω και ασυνείδητα διαλέγω αυτούς που έχω στη ζωή μου..άρα το ερώτημα δεν είναι τί κάνω για να ξεφορτωθώ έναν τοξικό άνθρωπο (αυτό θα το κάνω εύκολα όταν βρώ τη δύναμη) αλλά γιατί τους τραβώ στη ζωή μου; γιατί τους δέχομαι ενώ με μειώνουν και με ρίχνουν; τί μου προσφέρουν πραγματικά; τί παίρνω από αυτή τη σχέση; Προσοχή: σε κάθε σχ'εση υπάρχει ένα όφελος (ψυχολογικό ή υλικό). Πάντα κάτι μας προσφέρει και αυτό είναι που πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας μας..εχθές άκουσα σε μια θεατρική παράσταση την πολύ σοφή φράση: "Η συνήθεια είναι ο καλύτερος σιγαστήρας"..συνήθεια, φόβος, χαμηλή αυτοεκτίμηση...Βρείτε το και τα ξαναλέμε..
     
    *Το άρθρο αυτό βασίστηκε στην πρόταση ενός πιστού αναγνώστη και τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Θα ακολουθήσει μια σειρά για το θέμα "Τοξικοί άνθρωποι". Το σημερινό άρθρο έχει απλό στόχο να ερεθίσει τη σκέψη και τον προβληματισμό για περαιτέρω ανάλυση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...