5 Ιαν 2015

Αλλάζεις...και με τρομάζεις..

    Η σημερινή  μας ανάρτηση ειναι κάτι  που συναντάμε συχνά εμείς οι θεραπευτές απο τους κοντινούς  ανθρώπους των ασθενών μας..Εχει συμβεί και σε εμάς τους ίδιους κατά τη διάρκεια της προσωπικής  μας θεραπείας και κατά πάσα πιθανότητα θα το "νιώσουμε" κι εμείς  για κάποιον άλλο..
Μιλάμε για την αντίσταση και την αρνητική σχεδόν στάση των πολύ κοντινών μας προσώπων στην προσωπική μας βελτίωση και αλλαγή. 
     Οι συστημικοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι όπως το σώμα μας αντιδρά στην εισβολή ενός ξένου οργανισμόυ, έτσι και η οικογένεια θα αντιδράσει στην αλλαγή της ομοιόστασης της, όπως αποκαλείται, ακόμη και έαν οι αλλαγές είναι σίγουρο ότι έιναι για το καλό του ατόμου. Γύρω από κάθε μέλος της οικογένειας υπάρχει ένα σύνολο ρόλων που το άτομο μαθαίνει να παίζει στη ζωή της οικογένειας του. Οι ρόλοι εξυπηρετούν τους πάντες και ειδικά τους "αρχηγούς" της οικογένειας, τους γονείς. Εάν, λοιπόν, το παιδί, ενηλικάς και ο ίδιος, πλέον, αποφασίσει να αλλάξει και να βγεί ή να αμφισβητήσει αυτούς τους ρόλους, η οικογένεια, αρκετά συχνά, αν και ασυνείδητα, θα προσπαθήσει να αντιδράσει και να σταματήσει αυτή την "εισβολή". Καθώς είναι κάτι που γίνεται ασυνείδητα, δεν έχει νόημα να τσακώνεστε με τους αγαπημένους σας, αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο να μην υποκύψετε. Θα συνεχίσετε να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε για να νιώθετε εσείς καλά και σύντομα θα δείτε την οικογενειά σας να ηρεμεί και να καλοδέχεται τον καινούριο σας εαυτό.
     Ένας πικρός και δύσκολος δρόμος για αυτούς που ξεκινούν ψυχοθεραπεία είναι ο δρόμος που μας κάνει να βλέπουμε τα λάθη και τις αδυναμίες των γονέων μας. Ενα απαραίτητο βήμα προς την δική μας ενηλικίωση είναι αυτό που σε κάνει να δείς ότι ο γονέας είναι άνθρωπος με αδυναμίες και πολλά πολλά λάθη. Ρίχνουμε τους γονείς μας από το θρόνο και βγάζουμε το στενό πλέον, παιδικό ρούχο που μας φορούν. Στην ντουλάπα μας περιμένει το νέο μας ρούχο, αυτό του Ενήλικα. Όμως, αυτό το ρούχο, για πρώτη φορά, δεν το διάλεξε ο γονέας σου, και ίσως να μην του αρέσει..εσύ τί θα κάνεις; Θα μείνεις με το στενό και άκομψο παιδικό ρούχο; Ποιόν θα ικανοποιήσεις αυτή τη φορά; 
    Σε αυτά τα διλλήματα συνοδοιπόροι μας είναι οι ψυχοθεραπευτές. Όμως, πολλές φορές θα συναντήσεις το επικριτικό βλέμμα που φοβάσαι ή και περιμένεις, καμιά φορά. Εκεί συνίσταται όλη η  δυσκολιά..ιδού μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους:
  • Μην προσπαθήσετε να συζητήσετε τίποτα εάν δεν είστε σίγουροι ότι ξέρετε τί θέλετε να πετύχετε: πολλές φορές ένας ασυνείδητος θυμός γεννιέται ή και ξυπνά για τα λάθη και τις "αμαρτίες" των γονέων μας. Ξεκινώντας, μέσα απο τη θεραπεία, να τα βλέπουμε, υπάρχει μια ασυνείδητη ανάγκη να τα κουβεντιάσουμε με τους γονείς μας και να τα βγάλουμε απο μέσα μας. Όμως, ο γονέας δεν ξέρει τη δουλειά που κάνετε, τί δαίμονες πολεμάτε και πόσο σας πλήγωσαν τα λάθη του..είναι καλό να πείτε κάτι αλλά με πολιτισμένο και ώριμο τρόπο και όχι με στόχο να πληγώσετε τους αγαπημένους σας.
  • Αποφύγετε να αποκαλύπτετε τι γίνεται στη θεραπεία σας: η αντίδραση των άλλων στην προσωπική σας αλλαγή και στον πόνο σας δεν θα είναι να σας δώσουν κουράγιο αλλά να κατηγορήσουν την ψυχιθεραπεία και τον θεραπευτή σας. Έρευνες δείχνουν οτι λίγες οικογένειες είναι υποστηρικτικές σε αυτό το δύσκολο έργο.
  • Μην αποδίδετε συνεχώς τις ευθύνες στους κοντινούς σας ανθρώπους: ναι, έγιναν λάθη, ναι κάποια πράγματα δεν μπορείτε να τα ξεχάσετε εύκολα, ναι για κάποιες αντιδράσεις σας "ευθύνονται" οι άνθρωποι που σας μεγάλωσαν...ΟΜΩΣ..δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχει ενα μεγάλο μερίδιο ευθύνης και για εσάς και πρέπει να το αναλάβετε, καθώς αυτό θα σας δώσει μια μεγάλη αίσθηση ισχύος. Όταν κάτι περνά από το χέρι μας, μπορούμε και να το βέλτιώσουμε, έτσι δεν είναι; 
    Η αλλαγή προς το καλύτερο είναι ο μόνος δρόμος για να είστε ευτυχισμένος. Μην φοβάστε να αλλάξετε ρούχα..δεν ξέρετε ποσο όμορφος θα είστε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...