7 Νοε 2014

Παιδί και Χριστούγεννα..

     Την σημερινή εποχή, ο κυνισμός και η απαισιοδοξία, δυστυχώς, κυριαρχούν στους περισσότερους ανθρώπους εξαιτίας της οικονομικής (και κοινωνικής) κρίσης στη χώρα μας..Τα παιδιά όμως είναι παιδιά και πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να μεταδίδουν τον κυνισμό τους στα μικρά αγγελούδια τους..Πόσο όμως πραγματικά το θέλετε και κατά πόσο το κάνετε συνειδητά;σίγουρα δεν είναι κάτι που κάνουμε εσκεμμένα..
     Το παιδί (πιο σωστό θα είναι να πούμε οι γονείς) έχουν πλέον αντικαταστήσει τον Αγιο Βασίλη (θυμάστε;τον γεματούλη ασπρογέννη κύριο που χαρίζει δώρα στα παιδάκια;;) με τα Jumbo. Αλλά ξεχνάμε ότι Χριστούγεννα δεν σημαίνει μόνο δώρα..Σημαίνει αγάπη και οικογενειακή θαλπωρή.. Αναρωτιέμαι πόσοι είναι οι γονείς που μαθαίνουν στα παιδιά τους να γράφουν γράμμα στον Αη Βασίλη; που κρεμάνε κάλτσες στο τζάκι και βάζουν μέσα γλυκά; που μετρούν μαζί με τα παιδιά τους αντίστροφα για την πολυπόθητη μέρα των δώρων; που στολίζουν δέντρο οικογενειακά υπό τον ήχο χριστουγεννιάτικων τραγουδιών;Πόσοι;;
      Τα παιδιά μας είναι μικρές ψυχούλες που δεν έχουν γνωρίσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια των ενηλίκων..έχουν ακόμη το χρόνο να τα γνωρίσουν. Δεν είναι απαραίτητο, λοιπόν, να τους προσφέρετε μια καταθλιπτική ή κυνική ατμόσφαιρα, που εξάλλου, δεν καταλαβαίνουν και την αιτία δημιουργίας της. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε όσο μπορούμε την αθωότητα των παιδιών μας. Ειδικά την σημερινή εποχή, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρηθεί έστω και λίγο παραπάνω η αθωότητα των μικρών παιδιών. 
     Κάντε, λοιπόν, ένα δώρο στα παιδιά σας: μάθετέ τους τί είναι Χριστούγεννα..! Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φορά που μου "μίλησε" ο Άη Βασίλης από την καμινάδα του τζακιού μας, που έγραφα γράμμα, το άφηνα στο δέντρο και την άλλη μέρα έλειπε, που ξυπνούσα χαράματα και έτρεχα να δώ εάν είχε πιεί το ποτήρι με το γάλα!Αν με ρωτήσετε τί δώρα μου έφερνε, δεν θυμάμαι να σας πώ, αλλά αυτές τις σκηνές των Χριστουγέννων τις θυμάμαι πεντακάθαρα!Και αυτό ήταν το καλύτερο δώρο που μου έδωσαν οι γονείς μου..
     Τί μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε και μάλιστα, χωρίς πολλά χρήματα:
  • Στολίστε το δέντρο σας οικογενειακά: βάλτε μουσική και ξεκινήστε όλοι να βάζετε τα στολιδάκια σας στο δέντρο. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, η χαρά είναι ίδια για ένα παιδί. Είναι πολύ θλιβερό που κάποιες οικογένειες δεν στολίζουν πλέον δέντρο ή το στολίζουν αναγκαστικά την τελευταία στιγμή..Το παιδί πώς θα νιώσει τον εορτασμό εάν το σπίτι μας είναι ίδιο;
  • Μαγειρέψτε κάποιο γλυκό μαζί με το παιδί σας: βρείτε ένα οικονομικό και εύκολο γλυκό και αφιερώστε χρόνο στο παιδί να το κάνετε παρέα. Το σπίτι θα μυρίσει όμορφα και το παιδί θα νιώσει χαρά.
  • Βάλτε λαμπάκια: για κάποιους είναι δεδομένο αλλά για πολλούς τα λαμπάκια δεν είναι κάτι δεδομένο εκτός του δέντρου. Βάλτε έξω, σε κάποιο φυτό ή στο μπαλκόνι σας και αφήστε το παιδί να χαζεύει κοιτώντας τα!το συναίσθημα είναι πολύτιμο.
  • Κάντε ρεβεγιόν: πολλοί θα πουν ότι αυτό είναι ανέφικτο λόγω οικονομικής κρίσης κτλ αλλά όταν λέμε, πλέον, ρεβεγιόν, δεν εννοούμε 100 άτομα, με πολλά ποτά και φαγητά! Ακόμα και οικογενειακά μπορείτε να κάνετε ρεβεγιόν: ψήστε τυροπιτάκια, φτιάξτε μια πίτσα και απλά μετρήστε αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου. Ανταλλάξτε δώρα και δείτε μια χριστουγεννιάτικη ταινία..υπάρχουν πολλές ιδέες.
  • Μην παζαρεύετε με το παιδί για το δώρο των Χριστουγέννων: το δώρο είναι κάτι που το προσφέρουμε με χαρά και αγάπη, δεν χρειάζετε να μάθετε στο παιδί σας ότι εάν είναι "καλό" παιδί θα πάρει δώρο. Το μήνυμα που του περνάτε έτσι, το βαθύτερο μήνυμα είναι ότι δεν του αξίζει για αυτό που είναι αλλά γι αυτά που έκανε μέχρι να το πάρει!
     Αρνούμαι να πιστέψω ότι μέσα σας δεν ζει ακόμη το μικρό παιδί που αγαπά τα Χριστούγεννα..μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας όμορφες αναμνήσεις και να αποκτήσετε κι εσείς όμορφες αναμνήσεις από τα φετινά Χριστούγεννα. Η ευτυχία κρύβεται μέσα μας,εμείς τη δημιουργούμε..μην το ξεχνάτε αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...