4 Νοε 2014

Γιόγκα και Ψυχοθεραπεία..κι όμως συνοδοιπόροι!

 Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε περίεργο και "ψαγμένο" τώρα έχει γίνει ένας κοινός τρόπος άσκησης και χαλάρωσης..ο λόγος για τη γιόγκα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν τα οφέλη της για το σώμα αλλά και για το πνεύμα μας.
      Η Yoga Journal αναφέρει ότι 15 εκατομμύρια αμερικάνοι ενήλικες κάνουν γίογκα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ευεργετικές της δράσεις. Είναι μάλιστα τόσο έντονη η αλλαγή που προκαλεί στον άνθρωπο που αρκετοί ψυχοθεραπευτές συνιστούν, πλέον, τη γιόγκα ως ένα πολύτιμο εργαλείο εκτός του θεραπευτικού χώρου για καταπολέμηση άγχους αλλά και διαχείριση δύσκολων συναισθηματικά καταστάσεων. Δεν το περιμένατε έτσι; Κι όμως, ενώ κάποιοι από εμάς θα φανταζόμασταν ότι η γίογκα και η ψυχοθεραπεία είναι δύο εντελώς διαφορετικά, αν όχι ανταγωνιστικά πράγματα, η πραγματικότητα θέλει τη ψυχοθεραπεία να συνεργάζεται στενά με την αρχαιότερη μέθοδο χαλάρωσης.
     Η γιόγκα είναι ενας φυσικός και λιγότερο βίαιος τρόπος αντιμετώπισης του στρες που συναντάται σε χρόνιες καταστάσεις κατάθλιψης, άγχους, παχυσαρκίας, διαβήτη και αυπνίας, αναφέρει ο   Sat Bir Khalsa, καθηγητής νευροψυχολογίας στο Harvard Medical School . Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη μείωση της αντίδρασης του οργανισμού στο άγχος, μέσα από τη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Μέσω της γίογκα επιτυγχάνεται καλύτερη ισορροπία σώματος-πνεύματος και μεγαλύτερη συνειδητότητα, με αποτέλεσμα το άτομο να προσαρμόζεται ευκολότερα στις αλλαγές γύρω τους, βασισμένοι στις συναισθηματικές αλλαγές που νιώθουν μέσω του σώματός τους. 
     Κοινωνικά μιλώντας, το μάθημα γιόγκα έχει να κάνει με μια ομάδα ανθρώπων που αναπνέουν και κινούνται σε ίδιους χρόνους, κλείνουν τα μάτια, πιάνουν τα χέρια και διαλογίζονται. Το μάθημα δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε το άτομο να νιώσει αποδεκτό, να νιώσει ότι ανήκει κάπου, να νιώσει πιο γεμάτο.
     Πολλά τα οφέλη, λοιπόν, που μπορεί να μας προσφέρει η γιόγκα και γι αυτό το λόγο πολλοί θεραπευτές τη συνιστούν ανεπιφύλακτα, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους και κατάθλιψης..τί λέτε;κλείνουμε τα μάτια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...