28 Δεκ 2016

Μια ιστορία λυπητερή, όχι και τόσο λυπητερή!

     Τα Χριστούγεννα ως δώρο με μεγάλη χαρά δέχτηκα το τελευταίο βιβλίο του εκπληκτικού ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάι "Μια ιστορία λυπητερή, όχι και τόσο λυπητερή". Σήμερα νιώθω την ανάγκη να μιλήσω γι αυτό το βιβλίο και τις σκέψεις μου διαβάζοντάς το...Προσοχή!Όσοι από εσάς θέλετε να το διαβάσετε απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας, γιατί θα αποκαλύψω την υπόθεση και θα σας το χαλάσω..Όλοι οι υπόλοιποι, συνεχίστε την ανάγνωση άφοβα..
Αποτέλεσμα εικόνας για μια ιστορια λυπητερη αλλά όχιΤο βιβλίο είναι μια σύντομη ιστορία για μια μαμά, μια κόρη και μία ακόμη μαμά. Η μικρή ηρωίδα ξαφνιάζεται όταν ξαφνικά στο σπίτι τους θα φιλοξενήσουν την μαμά της μαμάς της, μια ηλικιωμένη γυναίκα με άσχημους τρόπους, γκρίνια και συνεχείς παρατηρήσεις...Όσο περνάει ο καιρός η μικρή κατανοεί (με την καθοδήγηση της μητέρας της) ότι η "στριμάδα" της γιαγιάς της είναι ένα προσωπείο και ότι από κάτω κρύβεται μια πονεμένη και πολύ ενδιαφέρουσα ψυχή...Η μαμά της για να της εξηγήσει την "μετάλλαξη"της γιαγιάς χρησιμοποίησε ένα φοβερό, κατά την άποψή μου, τρόπο που αξίζει να σας παραθέσω: της είπε ότι όταν η καρδιά χάνει κάποιον που αγαπά, πονάει πολύ και νομίζει πως θα πεθάνει, έτσι για να προστατευτεί το περικάρδιο την αγκαλιάζει σφιχτά και την σκληραίνει...όσο όμως το πρόβλημα δεν λύνεται και ο πόνος παραμένει, το περικάρδιο δεν τολμά να αφήσει την καρδιά από φόβο μην πονέσει πάλι και έτσι η καρδιά παραμένει σκληρή για την προστασία της...
    Θεωρώ πως αυτός είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να διδάξουμε στα παιδιά μας την ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπαίνουν στη θέση του άλλου για να κατανοήσουν την συμπεριφορά του και να μην εξελιχθούν σε επικριτικούς ενήλικες. Όλοι έχουμε ένα άτομο γύρω μας με καρδιά σαν πέτρα και είναι σημαντικό να δούμε κάτω από αυτό το πέπλο τί κρύβεται...γιατί σας το λέω με σιγουριά..κάτι κρύβεται, και αυτό το κάτι πονάει...κανείς δεν είναι "κακός" και "στριμμένος" επειδή έτσι γεννήθηκε!Μην γελιόμαστε!Όλοι έχουμε δει πόσο αγνά και καλοπροαίρετα είναι τα μικρά παιδιά!Ο ενήλικας με τη σκληρή καρδιά ΕΓΙΝΕ έτσι, ΔΕΝ γεννήθηκε έτσι..
    Κάντε του, λοιπόν, ένα δώρο για φέτος, και δώστε του λίγη κατανόηση, λίγη φροντίδα, κι αν δεν μπορείτε, δώστε του λίγο χώρο να ανασάνει και να γλύψει τις πληγές του. Κάτω από το φουστάνι του θυμού, μας λέει στο τέλος ο Μπουκάι, κρύβεται η λύπη..γι αυτό, πολλές φορές εάν δούμε τον θυμό πιο προσεκτικά, θα παρατήρήσουμε ότι κρύβεται πίσω του η λύπη, η υπομονετική, που περνάει αργά και θέλει τον χρόνο της. Κάντε και ένα δώρο στα παιδιά σας με το να τους εξηγείτε με τόσο όμορφο τρόπο σαν τη μαμά της ιστορίας μας γιατί κάποιος φέρεται έτσι άσχημα και θυμωμένα...Μην είστε επικριτικοί, μην είστε εκδικητικοί, μην το περνάτε όλο αυτό στα παιδιά σας...Ας υποδεχτούμε το 2017 με αυτές τις σκέψεις και ας μάθουμε να βλέπουμε πίσω από την εικόνα.


ΥΓ. Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Opera και κοστίζει περίπου 10 ευρώ. 


                                                                  Καλή Χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...