12 Οκτ 2016

5 τρόποι να σταματήσουμε το άγχος σήμερα!

     Το άγχος είναι κάτι που βασανίζει πολλούς από εμάς και πολλοί, μάλιστα, πάσχουν από κάποια \ αγχώδη διαταραχή χωρίς να το ξέρουν..Σύμφωνα με έρευνες 1 στα 20 άτομα προσβάλλεται από άγχος και επηρεάζεται η ζωή του σε τέτοιο βαθμό που, αρκετές φορές, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά πλέον. Τα αισθήματα άγχους μπορεί να προκαλούνται από εμπειρίες ζωής όπως η ανεργία, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός, οικονομικές δυσκολίες κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε άγχος για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το άγχος γίνεται πλέον σύμπτωμα μιας αγχώδους διαταραχής όταν είναι έντονο, όταν νιώθουμε αβοήθητοι και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε πλέον εξαιτίας αυτών των συναισθημάτων. Επίσης, συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις, όπως είναι η ζαλάδα, ο εμετός, η αυπνίες κτλ. 

Αποτέλεσμα εικόνας για anxiety



    Σήμερα, θα μάθουμε 5 τρόπους να καταπολεμήσουμε το άγχος μας και να νιώσουμε πιο δυνατοί. Ας δούμε λοιπόν: 

#1. Μείνε απασχολημένος όλη μέρα: μπορεί να ακούγεται κουτό και απλοικό, ωστόσο, το να κρατάς το μυαλό σου απασχολημένο με δουλειές, projects και υποχρεώσεις βοηθά εξαιρετικά αυτές οι μικρές μαύρες σκέψεις που τρυπώνουν στο μυαλό και σε αγχώνουν, να μένουν μακριά. Το άγχος κατοικεί στην ησυχία, αυτές τις ώρες που καθόμαστε σπίτι και δεν έχουμε τί να κάνουμε είναι η στιγμή που το άγχος θα μας επισκεφτεί..Κάντε λοιπόν πράγματα, μείνετε δραστήριοι!

#2. Μείνε συγκεντρωμένος στο σημείο του σώματος που σε ενοχλεί τη στιγμή που βιώνεις άγχος. Για κάποιους ανθρώπους είναι ο λαιμός, για άλλους το στήθος ή η κοιλιά. Μείνε συγκετρωμένος σε εκείνο το σημείο και ανέπνεε αργά...αργά και ήρεμα. Εάν η προσοχή σου φύγει από αυτό το σημείο ξαναπροσπάθησε και ξαναπροσπάθησε και ανέπνεε πάλι και πάλι...Θα δείς έτσι ότι το άγχος θα μειβθεί σε μεγάλο βαθμό, επειδή το μυαλό κρατώντας τη προσοχή μας σε ένα σημείο δεν μπορεί να "βρει" άλλες σκέψεις να μας φορτώσει και να μας αγχώσει.

#3. Ασκήσου: όχι τίποτε το ακραίο, ακόμη και ένα μισάωρο περπάτημα βοηθούν εξαιρετικά στο να μειωθεί το άγχος. Με την γυμναστική, το σώμα απελευθερώνει σεροτονίνη, την ορμόνη της "ευτυχίας" και αυτό συμβάλλει αποτελεσματικά στο άγχος μας.

#4. Τηλεφώνησε σε ένα φίλο: είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς με ανθρώπους που αγαπάς και νιώθεις άνετα μαζί τους. Έχε τους σαν λίστα έκτακτης ανάγκης, όταν νιώθεις να σε ρουφάει το άγχος και τις σκέψεις να σε παιδεύουν, πάρε ένα φίλο και μιλήστε! Είναι καλό σε αυτή τη λίστα, εάν μπορείτε, να υπάρχουν πάνω από 3 άτομα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιός θα είναι διαθέσιμος, έτσι δεν είναι; μπορείς να στείλεις ακόμη και μηνύματα, μιας και πλέον μιλάμε περισσότερο με μηνύματα παρά με τηλεφωνήματα. Μην κλείνεσαι, είπαμε...το άγχος θέλει ησυχία!

#5. Τελευταίο tip για σήμερα: Αναζητείστε βοήθεια από Ψυχολόγο ή άλλο ειδικό ψυχικής υγείας. Το αναφέρω εδώ γιατί υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να καταπολεμήσουν το άγχος τους, ασκούνται, μιλούν παλεύουν αλλά τίποτε δεν φαίνεται να λειτουργεί, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, το άγχος μοιάζει να χειροτερεύει..Τότε είναι προτιμότερο να δούμε ένα ειδικό και εκείνος θα μας καθοδηγήσει στα σωστά μονοπάτια. Ίσως, χρειαστεί να ακολουθήσουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή για λίγο καιρό (μιας και το άγχος έχει πολλά σωματικά συμπτώματα), ίσως χρειαστεί να κάνουμε ατομική ψυχοθεραπεία κ.ο.κ. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας βοηθήσει να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό όταν όλα τα παραπάνω μοιάζουν να μην λειτουργούν. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ντροπή για κάτι τέτοιο, πολλοί άνθρωποι το κάνουν καθημερινά και η έρευνα δείχνει συνεχώς ότι η θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μαζί δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Όπως και να' χει, το βασικό βήμα για την αντιμετώπιση των δαιμόνων μας είναι η ΔΡΑΣΗ: είναι πολύ σημαντικό να νιώσουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και αποφασίζουμε εμείς για εμάς και όχι το άγχος, η φοβία ή ο πανικός που ενδέχεται να μας χτυπήσει την πόρτα. Δράστε, λοιπόν, για μια καλύτερη ψυχική κατάσταση...το ξέρω, μοιάζει λίγο μελό, αλλά...όταν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτό, αυτόματα, ρίχνει τα επίπεδα του άγχους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...